Bezlepková čokoládová roláda

Bezlepkova cokoladova rolada vyrez s jahodami na tanieri

Kto tvrdí, že bezlepkové pečenie je na milú keďveš, tak nikdy neochutnal túto lahodnú roládu.

Ako som už niekoľkokrát spomínala, moja mama je skvelá kuchárka. Napriek tomu, že tvrdí, že kuchyňu „nemusí“, ja som presvedčená, že jedlo ktoré sa nenavarí s láskou, nie je chutné. A preto si o mojej mame myslím, že tak trochu svoju nechuť fejkuje, lebo čo navarí alebo napečie, je proste top šmakina.

Táto roláda je jej tajnou zbraňou. Robieva ju vždy, keď narýchlo potrebuje akože sviatočne zbúchať nejaký zákusok. Ovocie do nej nepridáva, ja som si ju trošku vylepšila. Ak sa rozhodnete vyskúšať tento zákusok, môžete pri ňom uplatniť svoju fantáziu: robiť ju bez kakaa, alebo pridať do plnky tvaroh, či puding. Je to len na vás!

Bezlepková čokoládová roláda

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 20 Doba prípravy a varenia: 2 hod

Suroviny

  • 7 vajec
  • 4 PL práškového cukru
  • 4 PL kakaa
  • 2 šľahačkové smotany
  • 2 vanilkové cukre
  • orech masla
  • 2 PL granka
  • štipka soli
  • ovocie na ozdobenie a plnku (nemusí byť)

Postup

1

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.

2

2 menšie plechy si vymastíme maslom a vysypeme grankom.

3

Bielka si oddelíme od žĺtkov a vymiešame so štipkou soli na tuhý sneh.

4

Žĺtky vymiešame s cukrom do hustej bielej peny a pridáme kakao.

5

Kakao jemne vmiešame a postupne pridávame sneh z bielkom.

6

Cesto rozdelíme na dve presné polovice a vylejeme na plechy.

7

Stierkou na cesto zarovnáme a dáme na cca 10 minút piecť do vyhriatej rúry.

8

Keď je cesto je upečené (jemne oddeľuje od boku pekáča), rýchlo ho ešte horúce stočíme do rolády (ideálne, keď na to použijete utierku, alebo papier na pečenie) a necháme takto stočené vychladnúť.

9

Šľahačku vyšlaháme s vanilkovým cukrom do tuha, rolády roztočíme a natrieme šľahačkou.

10

Posypeme ovocím, stočíme a vložíme na cca 1 hodinu do chladničky.

11

Podávame ozdobené ovocím, alebo posypané kakaom.

12

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Dávajte pozor, aby sa vám cesto príliš nespieklo. Bude sa potom pri zatáčaní a roztáčaní lámať. Ak chcete aby bola roláda biela, nepridávajte do cesta kakao. To môžete naopak pridať do šľahačky. Môžete tak mať jednu bielu a jednu kakaovú roládu 🙂

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore