Citrónový bezlepkový koláč s lesným ovocím

Vyrez citronoveho kolaca na tanieri s lesnym ovocim.

Keď sa spojí kokos a citrón, je to jedna z najviac fresh kombinácií, akú si viem predstaviť. Pre tých, ktorí majú bezlepkovú diétu je tento koláč naozajstná mňamka.

Občas sme si v práci urobili v piatok poradu s koláčom, nech si ten život aspoň osladíme. A keďže jedna z našich kolegýň má bezlepkovú diétu, naša fantázia vo vypekaní sa tým posunula do iných dimenzií. Áno, boli machri, ktorí doniesli tortu, ktorú im napiekla mamina (a bola fakt výborná), mne to však nedalo a naučila som sa iné čachre-machre 🙂

Tento citrónový koláč je navyše aj z kategórie low-carb (ak na neho nevylejete polovicu nutely), takže môžete maškrtiť bez výčitiek. Pridajte si k nemu lesné ovocie, a bude esteticky dokonalý!

Citrónový bezlepkový koláč s lesným ovocím

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 8 Doba prípravy a varenia: 2 hod

Suroviny

  • Na korpus:
  • 100 g kokosového oleja
  • 2 vajcia
  • 2 PL medu
  • štipka sódy bicarbony
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 100 g kokosovej múky
  • Na plnku:
  • 2 vajcia
  • 2 vaječné žĺtka
  • 100 g medu
  • 120 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • nastrúhaná citrónová kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov
  • 70 g kokosového oleja
  • štipka soli

Postup

1

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov.

2

V miske zmiešame roztopený kokosový olej, vajcia, med, sódu bicarbonu a citrónovú šťavu.

3

Pridávame postupne kokosovú múku. Zo začiatku bude zmes riedka, ale akonáhle kokosová múka nasaje ostatné ingrediencie, postupne celá zmes zhustne.

4

Cesto vložíme do menšej tortovej formy a roztlačíme ho rukami až po okraj tak, aby po upečení tvorilo pekný korpus.

5

Pečieme cca 10 minút, kým nie sú okraje cesta jemne hnedé.

6

Cesto vyberieme a necháme vychladnúť.

7

Medzitým ako sa cesto pečie si pripravíme citrónovú plnku.

8

V hrnci jemne vyšľaháme vajcia, med, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a štipku soli.

9

Pridáme kokosový olej a premiestnime nad mierny oheň, na ktorom zmes ďalej jemne šľaháme pokým nezačne hustnúť. Trvá to cca 10 minút.

10

Vyšľahanú citrónovú zmes vylejeme na upečený korpus cez sitko a vložíme do chladničky kým stuhne.

11

Podávame s lesným ovocím.

12

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak by ste mali dekadetné chúťky, môžete navrch koláča vyšľahať polevu z kokosovej smotany s horkou čokoládou 🙂

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

  • Džairin čokoládový koláč s polevou z francúzskeho krému. Recepty - yedlo.
    14. februára 2017 at 19:28

    […] písala o kolegyni, vďaka ktorej som sa naučila plno bezlepkových koláčov? Napríklad tento citrónový s kokosovou posýpkou. Táto kolegyňa volá svoju maminu Džaira ? Už si ani nepamätám, ako to vzniklo, ale je to […]

  • Hore