Teplé jedlá

Demikát s tekvicou hokkaido

Proste slovenská klasika s jesenným nádychom.

Tí z vás, ktorí sa narodili v 70-tych a 80-tych rokoch si zaisto pamätajú Zlatú bránu. Detský program, ktorý mal vychytané všetky pálčivé spoločenské témy v detských pesničkách. Nikdy nezabudnem na popevok o Demikáte. Proste mi nejde z hlavy.

Takže keď varím túto polievku, a fakt si nepotrebujem od rána do večera pospevovať ako krepá „krát krát nadvakrát….atď“, tak hovorím zasvätene o bryndzovej polievke :). A keďže my u nás doma hokkaido staviame na vysokú priečku požívateľnosti (áno, áno, aj detváky ju tam stavajú), varím ju s tekvicou hokkaido, a nie so zemiakmi.

Demikát s tekvicou hokkaido

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 4 Doba prípravy a varenia: 30 min

Suroviny

  • 250 g brynzde
  • 250 g sladkej smotany
  • 300 g tekvice hokkaido
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • bravčová masť
  • najemno nakrájaná slaninka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 ks bobkového listu
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • soľ
  • pažítka
  • kyslá smotana na ozdobenie
  • hrianky alebo krutóny

Postup

1

Hokkaido nakrájame na kocky (aj so šupkou).

2

Cibuľu a cesnak nakrájame najemno a speníme ich krátko na masti.

3

Pridáme nakrájanú hokkaido tekvicu a chvíľu restujeme.

4

Okoreníme čiernym korením a paprikou, pridáme bobkový list a podlejeme vodou tak, aby siahala len do úrovne tekvice.

5

Varíme cca 15 minút do úplného zmäknutia (tekvica sa po napichnutí na vidličku rozpadáva).

6

Medzitým si vymiešame bryndzu so sladkou smotanou na jemnú bezhrudkovú kašu.

7

Keď je hokkaido uvarené, vyberieme bobkový list a rozmixujeme ju na jemnú kašu.

8

Pridáme do nej bryndzovú zmes a poriadne rozmiešame.

9

Podávame s orestovanou slaninkou, pažítkou, kyslou smotanou a chlebíkom.

10

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak máte dobrý mäsový vývar, doporučujem ho použiť na varenie hokkaido namiesto vody. Dodá tým polievke pikantnejšiu chuť.

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Žiadne komentáre

Zanechať odpoveď