Sladké a pečenie/ Teplé jedlá

Domáce marhuľové gule od Bašky

Kebyže nie som lenivec, tak ovocné gule robím zo zemiakového cesta. Ale ako správny lenivec sa s tým nepiplem a robím ich tak ako ma to naučila Baška 🙂

Baška je moja kamka. Asi milión rokov sa poznáme. Nikdy nebola vyslovene kuchyňový typ, a preto jej recepty boli rýchle, easy, žiadne prplačky, proste rýchla smrť 🙂 A jej recept na ovocné gule bol zo všetkých tých zlepšovákov najlepší.

Stačia vám len 3 prísady: plnotučný tvaroh, detská krupica a vajíčko. Plniť ich môžete čímkoľvek, keďže cesto nie je ani slané, ani sladké. Neutrálne. A preto, ak budete gule plniť slaninkou, pórom a bryndzou, budú tieto gule rovnako mňamy ako tie, ktoré robím ja: marhuľové. Alebo slivkové, vyberte si podľa chuti 🙂

Skrátka, či už ich budete jesť na večeru, raňajky, či olovrant, nezabudnite si ich spraviť viac a zamraziť, lebo nič nie je lepšie ako vytiahnuť z mrazáku hotové domáce jedlo, ktoré len šmaríte do vriacej slanej vody a fertig!

Domáce marhuľové gule od Bašky

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 16 Doba prípravy a varenia: 30 min

Suroviny

  • Na cesto:
  • 250 g jemného plnotučného tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 20 PL detskej krupice
  • Na plnku:
  • 16 tvrdších marhúľ
  • vanilkový cukor
  • Na posýpku:
  • mletý mak
  • práškový cukor
  • maslo

Postup

1

Tvaroh, vajce a krupicu vymiesime a necháme chvíľu odpočívať v chladničke.

2

Marhule prekrojíme, vykôstkujeme, umyjeme a necháme odkvapkať.

3

Cesto vyberieme z chladničky, vyformujeme z neho valec, ktorý rozdelíme nožíkom na 16 rovnakých častí.

4

Každú časť jemne prevaľkáme, aby sa vytvorila placka, ktorá dokáže obaliť marhuľu.

5

Do stredu každej marhule (tam kde bola kedysi kôstka) nasypeme 1 čajovú lyžicu vanilkového cukru, marhuľu zatvoríme a obalíme cestom. Vytvarujeme do tvaru gule.

6

Vo veľkom hrnci si necháme zovrieť vodu so štipkou soli.

7

Keď voda vrie, postupne do nej vkladáme ovocné gule tak, aby voda stále vrela.

8

Ovocné gule sú uvarené, keď vyskáču na hladinu (cca 8-10 min, podľa veľkosti).

9

Uvarené gule vyberieme a necháme odkvapkať cez sitko.

10

Medzitým si zomelieme mak, ktorý zmiešame s práškovým cukrom.

11

Ovocné gule podávame posypane makovou zmesou a poliate roztopeným maslom.

12

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Dobrou posýpkou sú aj pražené brezle: na roztopenom masle si upražíte strúhanku, ktorú ocukríte práškovým cukrom. Ak sa vám chce, urobte si viac ovocných gulí aj do zásoby. Keď si ich surové zamrazíte, stačí ich len z mrazáku priamo nahádzať do vriacej vody a máte ich hotové raz-dva 🙂

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Žiadne komentáre

Zanechať odpoveď