Domáci krémeš

4 kusy domaceho kremesu na drevenom podnose s praskovym cukrom.

Nikdy som nemala rada krémeše. Ale tento domáci je výnimkou. Je naj!

Je naj pretože je úplne iný, ako tie, ktoré predávajú v cukrárňach. Tie majú pre mňa príliš umelú chuť. Ten náš, rodinný je ľahký a nadýchaný. Recept na jeho prípravu sa dedí u nás po generácie. S láskou ho roky pečie moja mama, jej mama (moja babička) ho tiež piekla, tak ako aj jej mama. Ďalej už rodokmeň tohto receptu nepoznám, ale som presvedčená, že má svoju hlbokú históriu. A som rada, že pretrval až dodnes. Ak do neho použijete práve domáce vajíčka od šťastnej sliepky, ktorá behá po dvore, bude mať krém nádhernú žltú farbu 🙂

Domáci krémeš

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 16 Doba prípravy a varenia: 2 hod

Suroviny

  • Cesto:
  • 30 dkg hladkej múky
  • 1 CERA
  • 10 - 11 PL studenej vody
  • Krém:
  • 1 l plnotučného mlieko
  • 1 dcl rumu
  • 2 Zlaté klasy (alebo vanilkový puding)
  • 1 vanilkový cukor
  • 20 dkg cukor kryštál
  • 2 vajíčka

Postup

1

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.

2

Zo surovín na cesto vypracujeme hladkú masu, ktorú rozdelíme na dve časti.

3

Obe časti vyvaľkáme natenko, jedno cesto uložíme na plech vcelku a druhé pokrájame na kocky a uložíme na druhý plech.

4

Cestá pečieme cca 10 minút do zlatova.

5

Počas pečenia a chladnutia cesta si pripravíme krém.

6

Do 0,5 l mlieka rozmiešame rum, Zlatý klas, vanilkový cukor, cukor a vajíčka.

7

Druhý polliter necháme zovrieť a vlejeme do neho vymiešanú zmes.

8

Krém miešame do zhustunutia a vylejeme ho na upečené cesto.

9

Navrch naukladáme upečené kocky a vložíme koláč do chladničky.

10

Koláč servírujeme posypaný práškovým cukrom.

11

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak sa vám nechce piplať s cestom, alebo máte naponáhlo, môžete ho nahradiť kupovaným lístkovým cestom 🙂

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore