Hustá hokkaido polievka z jesennej úrody

Husta kremova hokkaido polievka s tekvicovymi semiackami, tekvicovym olejom a chlebikom.

Nikdy nezabudnem na prvé lyžovanie na Semmeringu, a návštevu „Gasthof-u“ kde som si na zahriatie dala nielen Marillenschnaps, ale aj hustú krémovú tekvicovú polievku. Podávajú ju tam doteraz (aj toho marhuľového šnapsu je tam požehnane) a k nej obrovitánsky krajec domáceho chleba.

Kým som sa dopracovala aspoň k podobnej verzii tejto lyžiarskej polievky, vyskúšala som veľa druhov tekvíc. Dá sa urobiť z akejkoľvek dozretej jedlej tekvice, avšak z odrôd je najchutnejšia hokkaido. Tá obsahuje veľa betakaroténu, je tiež bohatá na vitamíny C, E, vitamíny skupiny B a je natrieskaná draslíkom, fosforom, horčíkom, vápnikom a železom. Jej dužinu nezahadzujte, obsahuje semienka, ktoré keď usušíte, môžete ich zasadiť. Alebo ich možete upiecť a máte fajnový večerný snack.

Táto polievka je naozaj veľmi sýta a môžete ju jesť aj ako samostatné jedlo. Nezabudnite si k nej prisypať semiačka, opečený chlieb, a zapiť napríklad aj tým šnapsom 🙂

Hustá hokkaido polievka z jesennej úrody

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 10 Doba prípravy a varenia: 30 min

Suroviny

  • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa (môže byť aj jarná cibuľka)
  • olej alebo bravčová masť
  • 1kg tekvice hokkaido (alebo inej žltej dozretej tekvice)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • 2 dcl smotany na varenie alebo šľahačkovej smotany
  • Tekvicové semiačka, opražený chlieb a tekvicový olej na dozdobenie

Postup

1

Tekvicu umyjeme, prekrojíme a vnútornú dužinu vydlabeme.

2

Na tuku spražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme na kocky nakrájanú tekvicu.

3

Zmes posolíme, pokoreníme a ešte minútu-dve opekáme.

4

Celú zmes podlejeme vodou tak, aby ju celú prekryla.

5

Polievku zakryjeme pokrievkou a necháme zovrieť.

6

o zovretí stiahneme oheň na minimum a necháme ešte približne 20 minút variť do úplného zmäknutia tekvice.

7

Keď je tekvica mäkká, odstavíme a ponorným mixérom vymixujeme do hladkého krému.

8

Znova postavíme na oheň a pridáme smotanu, ktorá krém zjemní a zároveň zriedi.

9

Polievku podávame s opraženými tekvicovými semienkami, opraženým chlebíkom, alebo pár kvapkami tekvicového oleja.

10

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Hokkaido sa nešúpe. Jej šupka sa rýchlo a dobre rozvarí a dodáva polievke krásny oranžový "look".

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore