Teplé jedlá

Jarný zelený kus-kus

Je jar. Všetko je tak krásne zelené, že sa tomu nedá vyhnúť ani v kuchyni.

Kus-kus je univerzálna potravina, ktorá sa hodí na studenú, teplú, slanú aj sladkú kuchyňu. Je vhodná pre vegetariánov a ja osobne po kus-kuse siahnem zakaždým, keď neviem, čo od dobroty 😀 Vždy sa mi z neho podarí spáchať niečo chutné a hlavne rýchle. To je ďalšia výhoda kus-kusu: je hotový v priebehu 5 minút. Je dokonca obľúbený aj u detvákov. Proste je neodolateľný!

Tento recept som skúšala viackrát, a naposledy s množstvom zelenej zeleniny. Všetkému kraľovala zelená špargľa: veď je sezóna, a tá zelená špargľa sa nemusí šúpať (a.k.a. som lenivá gazdiná). Množstvo naschvál neuvádzam, lebo každý si pomer kus-kus a zelenina stanoví podľa vlastnej chuti. Tak isto, ak máte doma mandle, alebo píniové oriešky, stačí ich trošku opražiť, a posypať nimi toto rýchle jedlo, dodajú mu úplne iný rozmer. Skúste, neobanujete!

Jarný zelený kus-kus

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 4 Doba prípravy a varenia: 20 min

Suroviny

  • kus-kus
  • zelená špargľa
  • zelené fazuľové lusky
  • čerstvé špenátové listy
  • medvedí cesnak
  • zelený hrášok
  • cesnak
  • olivový olej
  • parmezán
  • opražené mandľové lupienky, alebo píniové oriešky

Postup

1

Kus-kus si pripravíme podľa návodu.

2

Kus-kus nasypeme do misky, posolíme, a zalejeme vriacou vodou tak, aby hladina vody bola približne 1 cm nad hladinou kus-kusu.

3

Medzitým si očistíme a umyjeme všetku zeleninu.

4

Na širokej panvici rozohrejeme olivový olej na varenie, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a krátko restujeme.

5

Pridáme špargľu, fazuľové lusky a hrášok a restujeme ďalšie asi 2 minúty.

6

Do zmesi nasypeme špenátové listy a nakrájaný medvedí cesnak, a zase krátko restujeme pokým listy nezmäknú (stačí naozaj krátko, asi 2 minúty).

7

Pridáme zmäknutý kus-kus, odstavíme z ohňa a dobre premiešame.

8

Podávame s nastrúhaným parmezánom a opraženými mandľovými lupienkami alebo píniovými orieškami.

9

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Zeleninu nerestujte dlho, nebude potom hnedozelená a príliš mäkká. Čaro tohto jedla je v čerstvosti. Trebo ho zjesť celé hneď, lebo ak stojí, bude vyzerať ako to moje na fotkách 🙁

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Žiadne komentáre

Zanechať odpoveď