Karé ze svinky na zemákoch

Bravcove kare na tanieri zapekane so zemiakmi, syrom a bylinkami.

Chúďa bravčové karé! Väčšina z nás ho pozná len ako šniceľ, ale jeho využitie je naozaj nedocenené. Jedno z jedál ktoré by sváko Ragan pomenoval „Karé ze svinky na zemákoch“ vám ponúkam.

Kto by nemal rád francúzske zemiaky? Je to však dosť jednotvárne jedlo. Táto alternatíva vznikla ako nápad mojej mamy, a odvtedy si toto mäso pečieme takmer pravidelne. Karé tu nie je také suché, a ak pridáte dobrý šťavnatý šalát, alebo kompót, vaše okolie vás bude považovať za majstra „mišelina“ 🙂

Karé ze svinky na zemákoch

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 6 Doba prípravy a varenia: 1 hod

Suroviny

  • 500 g bravčového karé
  • 1 kg ošúpaných a na koliečka nakrájaných zemiakov
  • 300 g strúhaného tvrdého syra ementálskeho typu
  • 0,5 l mlieka
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bravčová masť

Postup

1

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov.

2

Pekáč jemne vymastíme a poukladáme na spodok všetky nakrájané zemiaky.

3

Bravčové karé nakrájame na tenké plátky, ktoré jemne vyklepeme, posolíme a okoreníme z oboch strán.

4

Na panvici si rozohrejeme bravčovú masť a mäsko na nej prudko opečieme.

5

Opečené mäso rozložíme na zemiaky na pekáči a posypeme strúhaným syrom.

6

Výpekom polejeme celú zmes a nakoniec zalejeme všetko mliekom.

7

Pekáč zakryjeme a vložíme do rúry piecť na cca 45 minút.

8

Mäso aj so zemiakmi podávame s čalamádou, cviklou, alebo uhorkami.

9

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak nemáte dobrý hlboký pekáč, stačí vám zapekacia misa, ktorú prekryjete alobalom. Tesne pred koncom vrchnák, alebo alobal odnímeme, aby sa na povrchu dopiekla pekná chrumkavá krusta.

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore