Krevety na karí s kokosovým mliekom

Krevety na kari s kokosovym mliekom, limetkou, chili a ryzou basmati.

Krevety, karí a kokosové mlieko je exotická a chutná kombinácia. Ak chcete, môžete krevety nahradiť aj kuraťom, a vôbec to tomuto jedlu neublíži.

Neviem, či poznáte ten pocit, keď cez víkend zúfalo špekulujete čo variť? Lebo ste už všetko uvarili? Lebo máte chuť na niečo, čo by nebola lokálna klasika, ale nechce sa vám s tým ani moc piplať? A vaša obľúbená reštika má zrovna zatvorené, meeh! Tak toto sa mne tiež občas stáva, a v duchu hesla „nekopla ma žiadna kuchárska inšpirácia“ v panike prevraciam špajzu naruby. Väčšinou objavím niečo, čo v recepte nezohráva nejakú významnú rolu, ale pomôže v príprave. Je to ako obliekať sa podľa tých super náušníc, ktoré ste na sebe nemali mesiac 🙂

Tentoraz som našla v špajzi karí. Chvíľku som sa rozhodovala, či použijem kura alebo krevety, ale nakoniec ma všetci naokolo ukecali na krevety. Tie nie sú u nás až tak nedostupné, a ak sa uskromníte, môžete kúpiť už predvarené a odchvostíkované. Výhodou je, že sa s nimi naozaj nemusíte babrať, najmä ak krevety spracovávate prvý krát. Naopak, kokosové mlieko, to je celá alchýmia. V obchodoch dostanete kadejaké rastlinné mlieka, ale na tento recept sa naozaj vyplatí použiť plnohodnotné husté kokosové mlieko alebo kokosovú smotanu zo špecializovanej predajne, alebo zásielkového thajského eshopu. Čím bude hustejšie a koncentrovanejšie, tým lepšie. Rovnako je to aj s ryžou, najlepšie sa hodí basmati. Pekne vonia, a je tak akurát sypká.

A ak chcete aby bol váš gastrozážitok z tohto jedla dokonalý, použite na jedenie paličky 🙂

Krevety na karí s kokosovým mliekom

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 6 Doba prípravy a varenia: 30 min

Suroviny

  • 500 g kreviet
  • 400 g uvarenej ryže basmati (v pare alebo podľa návodu)
  • 400 ml kokosového mlieka alebo kokosovej smotany
  • 1 PL karí
  • štipka soli
  • hrsť nasekanej čerstvej bazalky alebo koriandrovej vňate
  • 1 čili paprička alebo 1 ČL pálivej čili omáčky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 celá limetka
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 PL medu (alebo sirupu agáve)
  • 2 PL masla

Postup

1

Ryžu uvaríme v pare, alebo podľa návodu. Odložíme na teplé miesto.

2

Na miernom ohni na panvici si rozohrejeme maslo na ktoré pridáme krevety a opekáme prudko z oboch strán, aby boli krevety chrumkavé.

3

Opečené krevety vyberieme z výpeku a odložíme.

4

Do výpeku vložíme najemno nasekanú cibuľu a cesnak. Necháme minútku popražiť a posypeme karí korením. Premiešame.

5

Zalejeme kokosovým mliekom, alebo kokosovou smotanou, a necháme prevrieť minútku-dve na miernom ohni.

6

Pridáme šťavu z limetky, med (alebo agáve), jemne posolíme a nakoniec pridáme nasekané čili, alebo čili omáčku.

7

Necháme opätovne jemne prevrieť cca minútu. Dochutíme podľa potreby.

8

Nakoniec do omáčky vložíme krevety a necháme prevrieť. Pridáme bazalku alebo koriander. Servírujeme s ryžou.

9

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak sa rozhodnete pre verziu s kuraťom je dobré ak použijete stehná, lebo sú viac šťavnaté ako kuracie prsia. Po tých by vás sušilo 🙂

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore