Sladké a pečenie

Kváskové buchty so slivkovým lekvárom

Prázdniny sa skončili, ale mám tu pre vás jeden originál prázdninový recept 🙂 Buchty. A čo by to boli za prázdniny nebyť pečených buchiet? A tie z kvásku sú nielen jednoduché ale aj nesmierne chutné.

Pečené buchty som si nikdy netrúfala robiť. Ich príprava, a to napchatie do pekáča, aby boli pekne úhľadne zoradené a naplnené lekvárom boli pre mňa strašiakom. Možno preto, lebo som vždy pozorovala majsterky pečených buchiet akými boli moja babička, stará mama alebo mama.

Ale raz sa to muselo zlomiť. Prišlo to s kváskovaním. Vo FB skupine Kváskové pečenie Danka (mimochodom vééééľmi šikovná a aktívna kváskovačka) postla príspevok s receptom na pečené buchty z kvasu. Tak som sa hecla 🙂 A vyšli! Detváky sa nevedeli dodžgať! A neuveríte, ale hneď na druhý deň som robila ďalší pekáč 🙂

Nezabudnite, že esenciálne pre pečené buchty sú slivkový lekvár a kakao 🙂

Kváskové buchty so slivkovým lekvárom

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 24 Doba prípravy a varenia: 8 hod

Suroviny

  • Na rozkvas:
  • 200 g hladkej múky
  • 200 g vlažnej vody
  • 2 PL (cca 50 g) aktívneho kvásku (môže byť aj ražný)
  • Na cesto:
  • hotový rozkvas
  • 500 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 180 ml vlažného mlieka
  • 150 g roztopeného vlažného masla
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • slivkový lekvár
  • Na potretie a posypanie:
  • 50 g roztopeného masla
  • práškový cukor

Postup

1

Večer pred pečením si pripravíme rozkvas z hladkej múky, vody a kvásku.

2

Všetko dokopy zmiešame, prikryjeme fóliou a necháme odpočívať cez noc pri izbovej teplote.

3

Ráno k rozkvasu pridáme ďalšie ingrediencie: hladkú múku, kryštálový cukor, mlieko, maslo, vajcia a soľ.

4

Vymiesime cesto, ktoré bude kompaktné a odliepa sa od stien misy.

5

Misu s vymieseným cestom znova prikryjeme fóliou a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2 hodiny.

6

Vykvasené cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme (ideálne rezačom na pizzu) na 24 rovnakých kúskov.

7

Pekáč si vymastíme maslom.

8

Každý kúsok cesta roztlačíme na placku, naplníme slivkovým lekvárom, konce cesta stlačíme a vytvarujeme malú guľu.

9

Vytvarované a naplnené buchty ukladáme na pekáč tak, aby boli jemne na sebe natlačené.

10

Vždy ich z každej strany potrieme maslom.

11

Takto uložené buchty v pekáči prikryjeme fóliou a znova necháme prekvasiť cca 2 hodiny.

12

Medzitým si vyhrejeme rúru na 200 stupňov.

13

Prekvasené buchty v pekáči pečieme 30 - 40 minút na strednej mriežke.

14

Po vybratí ich znova potrieme maslom a vychladnuté posypeme práškovým cukrom.

15

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak neviete, či máte rozkvas pripravený na zamiesenie cesta, alebo či už máte cesto pripravené na pečenie, skúste testy podľa rád zo stránky Koláče bez práce: http://www.kolacebezprace.sk/zaujimave-citanie/chyby-kvasku/

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Žiadne komentáre

Zanechať odpoveď