Teplé jedlá

Lepkavé kung-fu kura Zalepí aj najbojovnejšie papule

Asijske lepkave kura na sposob stir-fry na ryzi v dvoch miskach s cisnkymi palickami

Príprava 4 porcií vám zaberie 30 minút.

Suroviny:

600 g vykostených kuracích stehien alebo pŕs bez kože nakrájaných na kocky
4 PL sezamového oleja
1 ČL soli
2 vajcia
70 g kukuričného škrobu
4 strúčiky pretlačeného cesnaku
4 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
1 najemno nasekaná šalotka

Omáčka:
4 PL kečupu
4 PL ryžového octu
4 PL sójovej omáčky
4 PL hnedého cukru
8 PL vody
2 PL kukuričného škrobu
2 PL agáve, medu alebo ryžového sirupu
1 ČL sriracha alebo sladkej chilli omáčky

Na ozdobenie+príloha:
najemno nasekaná vňať mladej cibuľky
hrsť opraženého sezamu (čierny alebo biely)
500 g uvarenej thajskej jazmínovej ryže alebo basmati ryže

Postup:

Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. V miske zmiešame základ na omáčku: kečup, ryžový ocot, sójovú omáčku, hnedý cukor, vodu, kukuričný škrob, srirachu alebo sladkú chilli omáčku a agáve (resp. med alebo ryžový sirup). Odložíme nabok. V inej miske posolíme kura nakrájané na kocky, pridáme 2 PL sezamového oleja a dobre premiešame. Pridáme rozmiešané vajíčka a kukuričný škrob a dobre premiešame, aby sa na každom kúsku kuraťa spravila celistvá vrstva tejto zmesi. Plech si vyložíme papierom na pečenie a poukladáme na neho kúsky kuraťa. Pečieme cca 20-25 minút, kým nie je kura do ružova a chrumkava upečené (uvidíte jemnú krustu na povrchu). Kým sa kura pečie, rozohrejeme si na panvici 2 PL lyžice sezamového oleja, na ktorom rýchlo osmahneme cesnak, zázvor a šalotku. Pridáme omáčku a privedieme na miernom ohni do varu. Omáčku je dobre miešať stále habarkou, nakoľko škrob v nej začne hustnúť. Akonáhle omáčka zhustne, odstavíme z ohňa a primiešame do zmesi upečené kúsky kuraťa. Jemne premiešame a necháme ešte tak minútku na miernom ohni prebublávať. Podávame na thajskej jazmínovej alebo basmati ryži posypané opraženým sezamom a vňaťou mladej cibulky. Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver: Ak sa vám omáčka „zdrcne“ nie je to žiadna katastrofa. Treba do nej zašľahať troška vody, aby bola redšia a viac omáčkovitejšia 🙂 Kura môžete pre vegetariánsku verziu nahradiť tofu alebo ružičkami karfiolu.

Asijske kura na sposob stir-fry v dvoch miskach kde palicky drzia jeden kusok kurata.

Sezam cierny a biely v sklicku rozsypany naokolo s listami bazalky

Azijske kura na sposob stir-fry v dvoch miskach s parom paliciek

Ďalej sa Vám môže páčiť...

Top