Netradičná paella na slovenský spôsob

Ryzova paella s lososom, cuketou, citronom, brokolicou, redkovkou, posypana bylinkami.

Paella je španielske národné jedlo. Je pripravovaná v obrovitánskej panvici, a obsahuje zväčša dary mora, a rôzne morské potvorky. Pre našinca vcelku exotika pokiaľ nie je príliš na „rybacinu“. Táto verzia je však viac slovenská a chutí rovnako skvele.

Istý populárny portál pre mamičky má pre svojich zamestnancov ako benefit vlastného kuchára. Nikam sa nechodí do táckarne na obedy, ale pekne všetci zbehnú o pol jednej do jedálne a šmakujú si tam splendidné jedlá od výmyslu sveta. Kuchár Ľuboš je pre mňa vzorom dokonalosti v kuchyni. Keď som jedla jeho paellu, ako nie veľký priaznivec „rybaciny“ som bola naozaj veľmi milo prekvapená, čo všetko sa dá s týmto jedlom vymyslieť. Pokiaľ sa naozaj zdráhate rýb, stačí, ak ich v tomto recepte jednoducho vynecháte. Tá paella bude chutiť aj tak vynikajúco.

Netradičná paella na slovenský spôsob

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 6 Doba prípravy a varenia: 1 hod

Suroviny

  • 500 g čerstvého lososa
  • 500 g ryže guľatozrnnej
  • 2 klobásky chorizo (alebo obyčajnej čabajky)
  • bravčová masť alebo kokosový olej
  • orech masla
  • cibuľa
  • cesnak
  • červená paprika
  • mleté čierne korenie
  • kari
  • kurkuma
  • 500 ml vývaru
  • zelené olivy
  • cuketa
  • paradajky
  • žltá a červená paprika
  • reďkovka
  • brokolica
  • citrón
  • rukola

Postup

1

Predhrejme si rúru na 180 stupňov.

2

Lososa umyjeme, pokrájame na väčšie kusy, posolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a jemne opečieme na panvici na masle.

3

Po minútke-dvoch, keď je losos zatiahnutý, vnútri šťavnatý, vyberieme ho z panvice a výpek si ponecháme.

4

Vo veľkom hrnci si na masti alebo oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak, pridáme klobásu, korenie a prudko opečieme.

5

Do tejto zmesi pridáme umytú usušenú ryžu a 1-2 minúty opekáme.

6

Ryžovú zmes zalejeme vývarom a necháme 2 minúty prevrieť. Vložíme do vyhriatej rúry na cca 10-15 minút.

7

Nakrájame si zvyšnú umytú zeleninu na kocky (paprika, paradajky, cuketa, brokolica), jemne ich prudko opečieme vo výpeku z lososa.

8

Keď je ryža hotová, pridáme do nej opraženú zeleninu, lososa, nakrájame olivy a pridáme rukolu. Jemne premiešame, aby sa losos úplne nerozpadol.

9

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak nemáte intergalakticky veľkú panvicu, doporučujem všetko zmiešať na záver a jednotlivé časti variť samostatne.

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore