Ovsené keksy

Veza z keksov z ovsenych vlociek previazana motuzom na papieri na pecenie.

Domáce ovsené keksy alebo ovsáky sú páradnou home-made alternatívou k tým kupovaným.

Tieto keksy pečiem už viac ako 10 rokov mojim detvákom. Zakaždým ich musím hamovať, aby ich nerozchytali z plechov ešte horúce 🙂 Keď som ich začala robievať, častokrát sa mi stalo, že som si nestihla dať ani jeden, a preto som neskôr začala zarábať dvojitú dávku cesta. Ale aj tak sa tieto keksíky zjedia takmer okamžite. Sú výborné na raňajky k jogurtu, alebo ovociu, a tak isto ako sladká desiata s ochuteným acidkom či kefírom.

Ovsené keksy

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 30 Doba prípravy a varenia: 1 hod

Suroviny

  • 400 g ovsených vločiek
  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 ČL sódy bicarbony
  • 1 škoricový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 250 g tuku (HERA alebo kokosový olej)
  • 125 g na malé kúsky nakrájanej čokolády na varenie

Postup

1

Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov.

2

Vo veľkej miske zmiešame najprv suché ingrediencie: vločky, múku, cukor, sódu bicarbonu, škoricový a vanilkový cukor, soľ a čokoládu.

3

Pridáme vajcia a tuk a rukou vymiešame konzistentnú hmotu.

4

Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý ukladáme rukou vytvarované placky v priemere asi 5 cm a hrubé asi 0,5 cm.

5

Dajte si pozor, aby keksy boli na plechu dostatočne ďaleko od seba, nakoľko pri pečení zväčšia svoj objem a mohli by sa navzájom zlepiť.

6

Pečieme cca 15 minút do zlatova.

7

Po vychladnutí servírujeme s jogurtom, alebo jogurtovým mliekom.

8

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak chcete, môžete miesto čokolády použiť aj sušené ovocie alebo oriešky.

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

  • mariana
    4. mája 2017 at 11:38

    uzasne dakujem za recept budu uz aj u nas oblubene …dala som o 50g menej cukru a kokosovy tuk a maslo na polovicu…fajnucke

    • Bebe
      4. mája 2017 at 12:55

      Ďakujem krásne 🙂 Práve preto tento recept mám tak rada, lebo sa jednotlivé ingrediencie dajú vymeniť a variovať. Skúste miesto čokolády napr. sekané sušené ovocie, alebo orechy, ovsáky budú zase trošku iné ale stále veľmi chutné 🙂
      bebe

    Hore