Pečený losos so špargľou a holandskou omáčkou Rýchla luxusná rybacinka

Losos s varenymi zemiakmi, sparglou a holandskou omackou na bielom tanieri.

Príprava 4 porcií vám zaberie 30 minút.

Suroviny:

4 filety lososa
citrónová šťava
korenie na ryby alebo čerstvý kôpor
morská soľ
maslo
400 g zemiakov
maslo
petržlenová vňať

Na holandskú omáčku:
2 žĺtky
1 dcl vývaru
mleté čierne korenie, alebo biele korenie
1 PL citrónovej šťavy
50 g roztopeného masla
Na parenú špargľu:
250 g zelenej mladej špargle
voda
soľ
ľadové kocky

Postup:

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Lososa umyjeme, pokvapkáme citrónovou šťavou, pokoreníme, posolíme, vložíme do zapekacej misy a navrch každého dáme lístoček masla. Vložíme do rúry a pečieme cca 15-20 minút. Medzitým si očistíme zemiaky, prekrojíme na štvrte, a varíme do mäkka v osolenej vode. Uvarené ich zlejeme, pridáme lístoček masla a nasekanú petržlenovú vňať. Dosolíme podľa potreby. V ďalšom hrnci si sparíme cca 5 minút špargľu, ktorú nešúpeme. Po sparení špargľu vyberieme a vložíme do vody, v ktorej sú ľadové kocky. Pomôže to udržať špargľu chrumkavú a pekne zelenú. Holandskú omáčku si pripravíme tak, že vymiešame do penista nad parou žĺtky, vývar, korenie a citrónovú šťavu do penista. Toto trvá približne 5 minút. Zmes odstavíme z pary a postupne do nej zašľaháme roztopené maslo. Nebojte sa, ak vám omáčka hneď nehustne, po čase, keď začne chladnúť, bude hustejšia.  Keď je losos upečený, servírujeme ho so zemiakmy a špargľou, ktorú prelejeme holandskou omáčkou. Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver: Holandská omáčka sa musí konzumovať približne do hodiny po príprave, nemala by sa už opätovne ohrievať.

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore