Teplé jedlá

Pečený losos so špargľou a holandskou omáčkou

Losos je jedno z tých univerzálnych jedál, ktoré sa vlastne spraví samo 🙂 Stačí ho len vložiť do rúry, a pozrite, čo s ním dokážete vykúzliť na tanieri!

Holandská omáčka, tak ako napr. majonéza bola vždy pre mňa výzvou. Ale tento recept je veľmi rýchly, jednoduchý a preto bezbolestný.

Je jar, sezóna špargle, tak prečo si ju trošku nespariť a dať pre zmenu s lososom a novými zemiačikmi? Poďme na to!

Pečený losos so špargľou a holandskou omáčkou

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 4 Doba prípravy a varenia: 30 min

Suroviny

  • na lososa:
  • 4 filety lososa
  • citrónová šťava
  • korenie na ryby alebo čerstvý kôpor
  • morská soľ
  • maslo
  • Na varené zemiaky:
  • 400 g zemiakov
  • maslo
  • petržlenová vňať
  • Na holandskú omáčku:
  • 2 žĺtky
  • 1 dcl vývaru
  • mleté čierne korenie, alebo biele korenie
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 50 g roztopeného masla
  • Na parenú špargľu:
  • 250 g zelenej mladej špargle
  • voda
  • soľ
  • ľadové kocky

Postup

1

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.

2

Lososa umyjeme, pokvapkáme citrónovou šťavou, pokoreníme, posolíme, vložíme do zapekacej misy a navrch každého dáme lístoček masla. Vložíme do rúry a pečieme cca 15-20 minút.

3

Medzitým si očistíme zemiaky, prekrojíme na štvrte, a varíme do mäkka v osolenej vode. Uvarené ich zlejeme, pridáme lístoček masla a nasekanú petržlenovú vňať. Dosolíme podľa potreby.

4

V ďalšom hrnci si sparíme cca 5 minút špargľu, ktorú nešúpeme. Po sparení špargľu vyberieme a vložíme do vody, v ktorej sú ľadové kocky. Pomôže to udržať špargľu chrumkavú a pekne zelenú.

5

Holandskú omáčku si pripravíme tak, že vymiešame do penista nad parou žĺtky, vývar, korenie a citrónovú šťavu do penista. Toto trvá približne 5 minút. Zmes odstavíme z pary a postupne do nej zašľaháme roztopené maslo. Nebojte sa, ak vám omáčka hneď nehustne, po čase, keď začne chladnúť, bude hustejšia.

6

Keď je losos upečený, servírujeme ho so zemiakmy a špargľou, ktorú prelejeme holandskou omáčkou.

7

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Holandská omáčka sa musí konzumovať približne do hodiny po príprave, nemala by sa už opätovne ohrievať.

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Žiadne komentáre

Zanechať odpoveď