Poctivé čerstvé lečo pre mäsožrútov

Leco na tanieri nad travou s lyzicou a kvaskovym chlebom

Lečo je maďarské jedlo, ktoré si môžeme dopriať po celý rok. Ak si ho predpripravíte do zaváraninových pohárov, je to skvelá lahôdka pre rýchle zimné večere plné pestrých chutí a vitamínov.

Niekto nemá rád lečo, lebo vraj nevyzerá vábne. Chutí však skvele. V lete si ho doprajeme často, hneď ako paradajky a papriky dozrievajú do mäkka. Ak sa hecnete, možete si základ na lečo zavariť, a vytiahnuť vždy a počas celého roka. Správne lečo má byť jemne pikantné, a ak si ho chcete obzvláštniť, môžete pridať aj čili, alebo údené mäsko. My ostávame verní čabajke, alebo domácej klobáske a slanine. A ešte jedna vec: nezabudnite na poriadny poctivý drevorubačský krajec zemiakového chleba 🙂

Poctivé čerstvé lečo pre mäsožrútov

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 4 Doba prípravy a varenia: 45 min

Suroviny

  • 3 klasické zelené papriky (kto má rád štiplavé, nech použije pálivé papriky)
  • 4 veľké mäsité paradajky (ideálne jemne mäkké)
  • 1 veľká cibuľa
  • bravčová masť
  • slaninka
  • 2 kolienka čabajky alebo inej klobásky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • 4 vajcia

Postup

1

Papriky a paradajky nakrájame na slížiky, posolíme, pokoreníme a necháme pár minút odstáť.

2

Vo väčšom hrnci si rozohrejeme 1 PL bravčovej masti, na ktorej opražíme jemne nakrájanú slaninku a klobásku.

3

Pridáme zeleninovú zmes, dosolíme, dokoreníme podľa potreby a dusíme do mäkka cca 20 minút.

4

Keď je zelenina udusená, pridáme vajíčka a miešame dovtedy, kým nemá zmes "praženicovú konzistenciu".

5

Podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou a chlebíkom.

6

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak chcete mať zeleninu viac chrumkavú, duste ju menej a pridajte vajíčka skôr.

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore