Prečo odkladať škrupinky z vajec?

Kopa vajecnych skrupiniek ulozenych na drevenom podnose.

Vajíčková škrupina sa zvyčajne vyhadzuje. Je to však cenný biomateriál, ktorý si nezaslúži ostať v koši, pretože sa dá ešte šikovne využiť. Ja ich zatiaľ odkladám napríklad pre matičku Zem.

Malý kýblik u nás na okenom parapete je určený na vajíčkové škrupinky. Pamätám si, že aj moja babička ich odkladala, a to boli škrupinky z poctivých domácich vajec. Keď sa kýblik naplní, škrupinky rozdrvím, a použijem ich napríklad na „pohnojenie“ balkónového kvítí. Vďaka nim sme mali toho roku slušnú úrodu paradajok.

Ak však máte zaručene domáce vajíčka, a škrupinky dobre umyjete, rozomeliete, získate jemný prášok, ktorý zabezpečí skvelý zdroj vápnika pre vaše kosti a zuby. Prášok si môžete pridávať do raňajkových cereálií, do nápojov, alebo zamiešať do medu.

Škrupinky môžete využiť aj ako čistiaci prostriedok do nádob, ktoré sú „zájdené“ od usadenín ako napr. vodný kameň. Nechajte ich napr. v takej váze spolu s citrónovou šťavou pár dní pôsobiť a váza bude po tomto očistnom procese ako nová.

Nuž a posledný tip na využitie vaječných škrupiniek je na pranie, resp. jemné bielenie. Ak ich rozdrvené vložíte vo vrecka z pevnej tkaniny a dobre uzatvoríte, pomôžu vám prádlo krásne vybieliť. Je však potrebné prať na 60 stupňoch.

Podeľte sa aj vy so mnou o ďaľšie tipy ako využiť vaječné škrupiny do komentárov 🙂

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore