Raňajková pšenová kaša s makom

Psenova kasa s makom detail s ribezlami v bezovej miske na drevenom podnose.

Každý, kto kŕmi početnú rodinu vie, že sa nedá každé ráno zachrániť jogurtom, alebo chlebom vo vajci. A preto treba variť kaše 🙂

Jedna z nich je pšenová. My ju robíme v MioMate a s makom. Niekedy si do nej fukneme aj kokos. Pre tých, čo nemajú MioMat, píšem aj recept na klasické varenie.

Táto kaša je navyše vhodná nielen pre celiatikov ale aj pre tých, ktorí majú alergiu na kravské mlieko. Pšeno je okrem toho rovnako ako pohánka výbornou potravinou na spevnenie ciev, a jeho konzumáciou môžete účinne predchádzať problémom s kŕčovými žilami 🙂

Raňajková pšenová kaša s makom

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 4 Doba prípravy a varenia: 30 min

Suroviny

  • 2 diely pšena (pre MioMat 2 odmerky pšena)
  • 1 diel mletého maku (pre MioMat jedna odmerka maku)
  • 4 diely vody
  • brezový cukor alebo med
  • strúhaný kokos podľa chuti
  • bobuľové lesné alebo kompótové ovocie

Postup

1

Postup pre MioMat:

2

Umyté pšeno prelejeme vriacou vodou a následne schladíme studenou vodou.

3

Pšeno a mak vložíme do MioMatu a dolejeme vodou medzi rysky MAX a MIN. Zapneme program Mash/Soup, a voilà o 20 minút je kaša hotová.

4

Pridáme kokos, brezový cukor alebo med podľa chuti a dozdobíme ovocím.

5

Postup pre varenie v hrnci:

6

Umyté pšeno prelejeme vriacou vodou a následne schladíme studenou vodou.

7

Zmiešame pšeno s makom, pridáme vodu a varíme cca 15 minút za mierneho varu.

8

Stále miešame, aby sa kaša nepripálila.

9

Uvarenú kašu dochutíme strúhaným kokosom, medom alebo brezovým cukrom a podávame s kompótovým alebo lesnými ovocím.

10

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak nemáte radi hrudky, je dobré kašu po uvarení rozmixovať ponorným mixérom. Ak sa vám zdá príliš hustá, stačí do nej naliať troška prevarenej horúcej vody.

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore