Sladké a pečenie

Raňajkové čučoriedkovo-mrkvové muffinky

Mrkvove muffinky s cucoriedkami s listami maty a mrkvou na bambusovej podlozke.

Raňajky sú základ dobrého dňa. Tibetskí mnísi vraj jedia polievku miso, my však preferujeme ordinérnejšie pochutiny. Občas aj také, ktoré nie sú až tak kóšer, ale zato chutia božsky 🙂 Muffinky.

Ako mama denne bojujem za práva zeleniny a ovocia. Najmä ak sa detváky rozhodnú do seba pchať čokoládu prekladanú čipsami a ktoviečím ešte, čo ponúka „moderná doba“. Takže ak chcem do nich dostať niečo „správne“, potrebujem life-hacky, ktoré prebijú všetky výdobytky rýchleho občerstvenia. Zamaskujem zeleninu do žemle, ktorá sa tvári hamburgerovo, alebo pripravím muffiny, ktoré sú viac-menej z ovocia.

Tieto muffinky majú úspech z niekoľkých príčin. Sú sladké, čo je naozaj prvý predpoklad požívateľnosti pre detváky v puberte. Mrkva a čučoriedky sú detvákmi radené do kategórie prijateľných surovín. A keďže sa jedná o dezert, úspech je zaručený. Radím vám, urobte ich na začiatok pár, a kebyže sa kombinácia mrkva-čučoriedka neujme, skúšajte, raz to správne kombo určite nájdete. Ak nemáte muffinovu formu, stačia vám aj papierové košíčky. Cesto je pevné, a až tak sa neroztečie.

Raňajkové čučoriedkovo-mrkvové muffinky

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 20 Doba prípravy a varenia: 30 min

Suroviny

  • 280 g špaldovej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 ml acidofilného mlieka alebo zákvasu
  • 250 g čučoriedok (alebo ríbezlí, černíc, marhulí, ananásu, atď...)
  • 120 g strúhanej mrkvy karotky
  • 1 vajce
  • 80 ml kokosového oleja
  • 1/2 PL sódy bicarbony
  • 1/2 PL citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • štipka rozomletých klinčekov a škorice

Postup

1

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.

2

Najprv si spolu vyšľaháme tekuté ingrediencie: vajíčko, olej, citrónovú šťavu a acidko/zákvas.

3

Do zmesi postupne zašľaháme cukor až pokým sa nerozpustí.

4

V miske zmiešame múku, sódu bicarbonu, soľ, korenie a pridáme k tekutej zmesi.

5

Zľahka všetko premiešame a na konci pridáme strúhanú mrkvu a čučoriedky.

6

Takto vypracované cesto plníme do muffinových foriem, alebo košíčkov.

7

Pečieme 25-30 minút (v závislosti od veľkosti formy).

8

Po vychladnutí vyberieme z formy a môžeme podávať.

9

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak zvolíte menšie muffinové formičky, môže sa vám zdať že budú muffinky upečené už po 15-20 minútach. Najlepšie to však zistíte, keď použijete starý osvedčený trik. Pichnite dreveným špáratkom do stredu muffinu, a ak na špáratku nebude žiadne surové cesto, či hmota, muffin je hotový.

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Žiadne komentáre

Zanechať odpoveď