Šošovicová biela polievka nielen pre vegošov

Sosovicova polievka na veceru. Zahustena a syta, s petrzlenovou vnatou.

Šošovička, hrášok, fazuľa….kde ste boli tetka Zuzuľa? Bola som ja na vodičku, budem variť šošovičku. Túto pieseň mi spievala moja stará mama, keď som urputne bojovala proti tanieru plného šošovicovej polievky.

Odkedy som však dospela, zistila som, že šošovica je skrátka skvelá a táto polievka sa radí medzi naše najobľúbenejšie. Je jemne kyslastá, ale dá sa jesť aj vo svojej bezkyslej verzii. Stačí ak vynecháte ocot. Je sýta a deti ju zbožňujú, hlavne keď za ňou nasledujú motivačné palacinky. Šošovica má navyše výhodu, že sa so všetkých strukovín uvarí najrýchlejšie. Čím viac budete túto polievku zohrievať, tým viac vám bude chutiť 🙂 Ak urobíte hustejšiu zápražku, nevadí, budete mať namiesto polievky prívarok (k nemu sa výborne hodia párky alebo vajíčko na tvrdo). Pre bezlaktózovú verziu použite sójové, alebo mandľové mlieko a pre bezlepkovú verziu napr. amaranthovú múku.

Šošovicová biela polievka nielen pre vegošov

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 10 Doba prípravy a varenia: 30 min

Suroviny

  • 200 g šošovice
  • 3-4 stredne veľké ošúpané zemiaky
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 5 bobuliek nového korenia
  • 250 ml smotany na varenie alebo šľahačkovej smotany
  • ocot
  • soľ
  • hladká múka
  • olej alebo bravčová masť

Postup

1

Šošovicu deň vopred namočte v studenej vode. Bude tak mierne napučaná, rýchlejšie sa uvarí a eliminujete tak možnosť veľkého nadúvania.

2

Odmočenú šošovicu na druhý deň zlejte, pridajte soľ a nové korenie, zalejte čerstvou vodou (cca 2,5 litra) a dajte variť.

3

Po cca 20 minútach nakrájajte do vriacej šošovice zemiaky na menšie kocky.

4

Keď sú šošovica aj zemiaky uvarené, pripravte si zápražku:

5

Na panvici zohrejte 3-4 polievkové lyžice oleja alebo bravčovej masti. Zasypte 1-2 polievkovkovými lyžicami hladkej múky a popražte na miernom ohni. Zmes stále miešajte vareškou. Po cca 2 minútach pridajte na jemno nakrájanú cibuľku a popražte ešte minútu. Zápražku zalejte studenou vodou a ešte v panvici dobre premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.

6

Zápražku hneď vlejte do vriacej šošovice. Premiešajte.

7

Pridajte smotanu a nechajte 1-2 minúty prevrieť.

8

Pridajte roztlačený cesnak, soľ a dochuďte octom podľa potreby.

9

Podávajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, alebo opečeným chlebíkom.

10

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak chcete bezlaktózovú verziu, použite namiesto smotany rastlinné mlieko, alebo bezlaktózovú smotanu. Takto isto môžete spraviť polievku aj z fazule. Pozor ale, fazuľa sa varí troška dlhšie, kým je mäkká, takže doporučujem použiť tlakový hrniec. V ňom trvá príprava takejto polievky asi hodinu.

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore