Teplé jedlá

Špageti aglio olio „al dente“

Spagety aglio olio s cesnakom, cili, petrzlenovou vnatou, posypane struhanym parmezanom.

Kto nikdy nejedol špageti, nech to rýchlo napraví. Špageti sú synonymom Talianska. Tak ako aj iná pasta&pizza. A tieto špageti sú najzákladnejšie, a najrozšírenejšie aké poznám. A ak ich dáte na „al dente“ (teda na zub) budú tak akurát.

Prvé špageti aglio olio urobili na mňa výrazne dobrý dojem. Po celom dni motorkovania sme s mojim mužom zakotvili na hraniciach Talianska a Rakúska na malej pumpičke, ktorá vyzerala že drží pokope už len silou vôle. Nebola to žiadna romantická budova z filmov so Sophiou Loren, ktorá pôsobila milo ošarpane. Ona bola naozaj stará, polorozpadnutá, a nevedeli sme, či je vôbec niekto vnútri. A tu sa ukázalo staré známe príslovie: „nesúď vnútro podľa obalu“. Vošla som dnu, a tu raj talianskej gastronómie! Milá pani s „bndžórno!“ na perách ma uvítala a ja som za 20 minút nenápadne vyberala mužovi veci z bočných kufríkov, aby som mala kam nabaliť to prosečko, šunku, syry a všetko čo ma zaujalo. Veď to tu predsa nenecháme!

A keď už som sa tak rozšupla, rovno sme ostali na neskorý obed. A keďže som okrem toho „bndžórno“ a „spaghetti“ nerozumela z jedálneho lístka ani mäkké f (Fšak kde by sa to v Taliansku nabralo?) napadlo ma, že tie špageti opáčim. Doniesli mi domáce, dovrchovata parmezánom obsypané špageti aglio olio. No gastrozážitok. Doteraz som nedokázala trafiť v domácich podmienkach ten zapamätaný pomer a kvalitu, ale stále to skúšam a dúfam. Skúste aj vy, a možno keď si k tomu pustíte Krstného otca, ale Al Bana, tak vám to privodí tú pravú italiáno bélo atmošku 🙂

Špageti aglio olio

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 6 Doba prípravy a varenia: 15 min

Suroviny

  • 1 balíček špagiet (ak sa hecnete, kúpte domáce, alebo čerstvé v špecializovanej predajni)
  • hlavička cesnaku
  • 2-3 malé čili papričky (podľa toho, koľko pálivého unesiete)
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • olivový olej
  • strúhaný parmezán

Postup

1

Špageti si podľa návodu dáme variť do vriacej osolenej vody s pár kvapkami olivového oleja.

2

Na širokej panvici si medzitým rozohrejeme olivový olej, na ktorom opražíme do sklovita nadrobno nakrájaný cesnak a čili papričky.

3

Keď sú špageti uvarené, vmiešame ich na panvici do cesnaku a čili papričiek a posypeme petržlenovou vňaťou.

4

Podávame so strúhaným parmezánom.

5

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

"Al dente" výraz znamená, že sú cestoviny uvarené tak akurát "na zub". Čiže ak cestovinu prekusnete, a nie je ani rozvarená, ani tvrdá, je tak akurát "al dente".

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

1 Komentár

  • Odpovedať
    Zamrazte si zdravie a chuť do zásoby. Blog - yedlo.
    3. marca 2017 at 21:12

    […] horčík, mangán, železo a chlór. Pozor ale! Ak ju pridáte do horúcej polievky, či na špagety alio oglio, cenný C-vitamín postupne stráca. Napriek tomu ju veľmi radi využívame aj v teplej kuchyni […]

  • Zanechať odpoveď