Šťavnatý mascarpone koláč s lesným ovocím

Vyrez mascarpone kolac s lesnym ovocim na tanieri s vidlickou

Poznáte to? Kúpite niečo v obchode, leží to v chladničke, a vlastne ani neviete, prečo ste to kupovali? Nuž a takto vznikol posledný víkend tento koláč.

Mascarpone je naozaj univerzálna surovina. Dá sa použiť na studenú, ale aj teplú kuchyňu, na pečenie, ale aj na slané pokrmy. Mascarpone má svoj megastatus vďaka tiramisu 🙂 Lenže tentoraz (keďže trčalo v chladničke nevyužité niekoľko dní) som ho použila na prípravu šťavnatého koláča.

Tento koláč sa podobá troška na bublaninu. Avšak vďaka mascarpone má šťavnatú sviežu chuť. Môžete do neho dať akékoľvek ovocie, pretože ho naozaj znesie. Dokonca som sa presvedčila, že ho nabudúce dám radšej piecť do plechu, pretože mu táto tortová forma bola vcelku tesná.

Šťavnatý mascarpone koláč s lesným ovocím

Vytlačiť recept
Množstvo porcií: 16 Doba prípravy a varenia: 1 hod

Suroviny

  • 280 g hladkej múky
  • 300 g trstinového cukru
  • štipka soli
  • 1 prášok do pečiva (Dr. Oetker alebo Alnatura)
  • 4 vajcia izbovej teploty
  • 500 g mascarpone
  • 140 g roztopeného a vychladeného masla
  • 250 g lesného ovocia (napr. čučoriedky, maliny, černice, ríbezle)
  • kokosový olej alebo maslo na vymastenie

Postup

1

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.

2

Vymažeme si tortovú formu kokosovým olejom alebo maslom (ja som použila formu z IKEA s priemerom 32 cm.

3

V menšej miske si zmiešame suché suroviny: múku, cukor, soľ a prášok do pečiva.

4

V druhej väčšej miske vymiešame vajíčka, mascarpone a vychladené roztopené maslo.

5

Postupne do tejto zmesi sypeme múčnu zmies a stále jemne premiešavame.

6

Vlejeme do vymastenej formy, posypeme ovocím a pečieme 50 - 60 minút.

7

Podávame s nastrúhanou čokoládou alebo práškovým cukrom.

8

Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver

Ak chcete bezlepkovú verziu tohto koláča, stačí ak nahradíte múku za bezlepkovú, alebo ryžovú, či pohánkovu.

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore