Zamrazte si zdravie a chuť do zásoby

Petrzlenova vnat, cerstva a nasekana. Petrzlenova vnat pripravena na zmrazenie.

Kde sú tie časy, keď ma babička poslala do záhrady natrhať petržlenovú vňať na nové zemiaky! Milovala som ich s kyslým mliekom, bola to tá najlepšia večera po celom dni počas letných prázdnin.

Petržlenovú vňať pridávam snáď všade (mimo koláčov a palaciniek :)), do hlavných pokrmov, polievok, minútiek, cestovín, kde sa mi len hodí. Petržlenová vňať je výborným zdrojom vitamínov C, E, B, ale obsahuje aj kyselinu listovú, draslík, horčík, mangán, železo a chlór. Pozor ale! Ak ju pridáte do horúcej polievky, či na špagety alio oglio, cenný C-vitamín postupne stráca. Napriek tomu ju veľmi radi využívame aj v teplej kuchyni pre jej vôňu a chuť.

Vňať môžete požívať celoročne, ak si ju zamrazíte. Môžete ju nasekať nadrobno, vložiť do nádoby a zamraziť, alebo ju celú vyformovať do šúlca, ktorý stlačíme a obvinieme fóliou. Takto vždy šúlec v prípade potreby iba vyberiete z mrazničky, nakrájame potrebné množstvo a zvyšok vložíte späť.

Vňať je možné aj usušiť a použiť rovnako ako čerstvú, či zamrazenú. Nasušenú ju však treba uchovávať na suchom a tmavom mieste.

Tiež by sa vám mohlo páčiť:

Hore