Keď máte radi ananás, toto je najlepší recept na svete! Či použijete čerstvý alebo sterilizovaný, tento koláč je vždy veľmi osviežujúci a ľahký. A zje sa takmer okamžite.
Tento koláč si vždy pečieme ako namotávku pred Vianocami. Jednak nám vždy Mikuláš prinesie do čižmičiek veľký ananás, takže ho „treba zjesť“ a jednak už aj tak potrebujeme maškrtiť. Aby mi všetci doma nevyjedali špajzu a vianočné pečivo, týmto všetkým nachvíľu „zapchám ústa“ 🙂 Ak ste ušanovali ešte v mrazáku ríbezle, budú sa tiež hodiť.

Ananásový koláč s kokosovou mrveničkou
Ingredients
- Na korpus:
- 1 konzerva ananásu (490 g čistej hmotnosti), alebo čerstvý na kocky nakrájaný ananás
- 150 g ríbezlí (alebo iného kyslého ovocia)
- 150 ml ananásovej šťavy (ak používame čerstvý ananás, nahradíme šťavu ananásovým džúsom alebo mliekom)
- 350 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 175 g kryštáľového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 5 vajec
- štipka soli
- 200 g vychladeného roztopeného masla
- Na mrveničku:
- 125 g masla
- 150 g polohrubej múky
- 80 g práškového cukru
- 120 g kokosovej múčky
Instructions
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
Pekáč alebo formu vymažeme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
Žĺtka oddelíme od bielkov, ktoré vyšľaháme na sneh so štipkou soli.
Ku žĺtkam pridáme cukor, vanilkový cukor a vyšlaháme, kým nie je zmes biela.
Vo väčšej miske jemne metličkou premiešame žĺtkovú zmes, sneh z bielkov, pridáme ananásovú šťavu alebo mlieko, maslo, múku a prášok do pečiva.
Celú zmes vylejeme do formy a posypeme kúskami ananásu a ríbezlí.
Na mrveničku si zmiešame všetky ingrediencie a posypeme ňou celý koláč.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 40 minút.
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Ak chcete, môžete skúsiť do cesta nahádzať aj kúsky orechov, alebo horkej čokolády.