Už od malička mi prezreté banány nejako nešmakujú. Ale ako sa vraví: „dobrá gazdinka kvôli pierku aj plot preskočí“, tiež nemám rada, keď sa niečo len tak vyhadzuje. Ak máte teda doma pár banánov, ktoré už majú hnedé bodky, sú prezreté a mäkké a nechcete ich vyhadzovať, mám pre vás úžasné riešenie: spáchajte z nich lievance.
Nepoznám nikoho, kto by ich nemal rád. Mne sa podarilo k nim vymyslieť aj kiwi dip, pretože už aj tie kiwi potrebovali nájsť svoje životné uplatnenie. Navyše prezreté banány sú veľmi sladké, a preto nie je potrebné dezert prisladzovať. Takto získate aj chutný dezertík pre celiatikov. Príprava trvá iba pár minút a ešte rýchlejšie sa lievance zjedia 🙂

Banánové lievančeky s kiwi dipom
Ingredients
- 2 prezreté banány
- 1 vajce
- mandľová alebo pohánková múka (môže byť, aj nemusí)
- štipka soli
- štipka sódy bicarbony
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- maslo alebo tuk na vyprážanie
Instructions
Prezreté banány rozmixujeme, pridáme vajce, soľ, sódu bicarbonu a citrónovú šťavu.
Vypracujeme hladké cestíčko a necháme ho pár minút oddychovať.
Na lievanečníku si rozohrejme maslo a vyprážame lievančeky. Jeden lievanček vyjde asi na jednu polievkovú lyžicu cesta.
Vyprážame z oboch strán do zlatista a odložíme ich na teplé miesto.
Nakrájané kiwi, agáve alebo med a jogurt alebo cream cheese si rozmixujeme na dip.
Lievančeky prelejeme dipom alebo nuttelou, a podávame s čerstvým ovocím.
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Ak sa pri príprave cesto príliš leje a je riedke, doporučujem zahustiť ho hladkou mandľovou alebo pohánkovou múkou.
5 šikovných návodov, čo s prezretými banánmi. Blog - yedlo.
1. októbra 2017 at 0:21[…] z nich banánové lievančeky. Ak sa vám doma povaluje este nejaké iné ovocie, stačí ho spracovať na dip a máte dokonalú […]