Príprava 24 porcií vám zaberie 10 hodín (vrátane kvasenia).
Suroviny:
Na rozkvas:
200 g hladkej múky
200 g vlažnej vody
2 PL (cca 50 g) aktívneho kvásku (môže byť aj ražný)
Na cesto:
hotový rozkvas
500 g hladkej múky
150 g kryštálového cukru
180 ml vlažného mlieka
150 g roztopeného vlažného masla
2 vajíčka
štipka soli
slivkový lekvár
Na potretie a posypanie:
50 g roztopeného masla
práškový cukor
Postup:
Večer pred pečením si pripravíme rozkvas z hladkej múky, vody a kvásku. Všetko dokopy zmiešame, prikryjeme fóliou a necháme odpočívať cez noc pri izbovej teplote. Ráno k rozkvasu pridáme ďalšie ingrediencie: hladkú múku, kryštálový cukor, mlieko, maslo, vajcia a soľ. Vymiesime cesto, ktoré bude kompaktné a odliepa sa od stien misy. Misu s vymieseným cestom znova prikryjeme fóliou a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2 hodiny. Vykvasené cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme (ideálne rezačom na pizzu) na 24 rovnakých kúskov. Pekáč si vymastíme maslom. Každý kúsok cesta roztlačíme na placku, naplníme slivkovým lekvárom, konce cesta stlačíme a vytvarujeme malú guľu. Vytvarované a naplnené buchty ukladáme na pekáč tak, aby boli jemne na sebe natlačené. Vždy ich z každej strany potrieme maslom. Takto uložené buchty v pekáči prikryjeme fóliou a znova necháme prekvasiť cca 2 hodiny. Medzitým si vyhrejeme rúru na 200 stupňov. Prekvasené buchty v pekáči pečieme 30 – 40 minút na strednej mriežke. Po vybratí ich znova potrieme maslom a vychladnuté posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť s yedlom!
Rada na záver: Ak neviete, či máte rozkvas pripravený na zamiesenie cesta, alebo či už máte cesto pripravené na pečenie, skúste testy podľa rád zo stránky Koláče bez práce.
