Sladké a pečenie

Kváskové buchty so slivkovým lekvárom Originál prázdninová záležitosť!

Pecene kvaskove buchty na bielom porcelanovom podnose so slivkovym lekvarom a slivkami.

Príprava 24 porcií vám zaberie 10 hodín (vrátane kvasenia).

Suroviny:

Na rozkvas:
200 g hladkej múky
200 g vlažnej vody
2 PL (cca 50 g) aktívneho kvásku (môže byť aj ražný)

Na cesto:
hotový rozkvas
500 g hladkej múky
150 g kryštálového cukru
180 ml vlažného mlieka
150 g roztopeného vlažného masla
2 vajíčka
štipka soli
slivkový lekvár

Na potretie a posypanie:
50 g roztopeného masla
práškový cukor

Postup:

Večer pred pečením si pripravíme rozkvas z hladkej múky, vody a kvásku. Všetko dokopy zmiešame, prikryjeme fóliou a necháme odpočívať cez noc pri izbovej teplote. Ráno k rozkvasu pridáme ďalšie ingrediencie: hladkú múku, kryštálový cukor, mlieko, maslo, vajcia a soľ. Vymiesime cesto, ktoré bude kompaktné a odliepa sa od stien misy. Misu s vymieseným cestom znova prikryjeme fóliou a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2 hodiny. Vykvasené cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme (ideálne rezačom na pizzu) na 24 rovnakých kúskov. Pekáč si vymastíme maslom. Každý kúsok cesta roztlačíme na placku, naplníme slivkovým lekvárom, konce cesta stlačíme a vytvarujeme malú guľu. Vytvarované a naplnené buchty ukladáme na pekáč tak, aby boli jemne na sebe natlačené. Vždy ich z každej strany potrieme maslom. Takto uložené buchty v pekáči prikryjeme fóliou a znova necháme prekvasiť cca 2 hodiny. Medzitým si vyhrejeme rúru na 200 stupňov. Prekvasené buchty v pekáči pečieme 30 – 40 minút na strednej mriežke. Po vybratí ich znova potrieme maslom a vychladnuté posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver: Ak neviete, či máte rozkvas pripravený na zamiesenie cesta, alebo či už máte cesto pripravené na pečenie, skúste testy podľa rád zo stránky Koláče bez práce.

kvaskove pecene buchty detail

Ďalej sa Vám môže páčiť...

Top