Mak je jedna z mojich najobľúbenejších prísad. Hodí sa ako posýpka, mrvenička, dobre sa z neho pečie, a máte po ňom úžasne estetické zuby!
Keď sa spojí mak s akýmkoľvek ovocím, nemôže to dopadnúť zle! To som si povedala jedno popoludnie na chalupe, obrala ríbezle a vyšla z toho torta ako lusk! Je sýta, a mak v nej vám dodá pohodu a kopu železa. Tento recept je vhodný aj pre celiatikov, nezabudnite však použiť len čistý mak (nie predmletý kupovaný, ktorý môže obsahovať stopy lepku). Použite tortovú formu s 26 cm priemerom, alebo menší pekáč. Ak nemáte ríbezle, v pohodičke môžete použiť marhule, ostružiny, maliny, alebo višne, hlavne nech je to kyselô 🙂

Maková torta s ovocím pre chatové popoludnie
Ingredients
- Korpus:
- 4 vajcia
- 3 PL javorového sirupu alebo medu
- 2 prezreté rozmixované banány
- 3 PL kokosového mlieka
- 100 g mandľovej múky
- 200 g mletého maku
- 1 ČL sódy bicarbony
- 1 ČL citrónovej šťavy
- Krém:
- 500 g mascarpone
- 100 g zmäknutého masla
- 2 PL sirupu agáve alebo medu
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- šťava z 1 citróna
- 200 g sezónneho ovocia (ríbezle, marhule, alebo ostružiny)
Instructions
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie.
Žĺtka z vajec zmixujeme s banánmi a s javorovým sirupom (alebo medom).
Pridáme kokosové mlieko a mandľovú múku, sódu bicarbonu a citrónovú šťavu. Jemne premiešame.
Vyšľaháme bielka a pridáme ich do zmesi spolu s pomletým makom. Znova jemne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Vylejeme do pripravenej tortovej formy a dáme piecť cca 30 minút.
Po upečení tortu necháme úplne vychladnúť a vyklopíme ju na podnos.
Vyšľaháme mascarpone s maslom, citrónovou kôrou, šťavou a s agáve sirupom. Sirup môžete nahradiť aj medom.
Krém natrieme na vychladnutú makovú tortu.
Ozdobíme sezónnym ovocím.
Dobrú chuť s yedlom!