Sladké a pečenie

Mandarínkový retro rez

Mandarinkovy rez na tanieri ozdobeny listkom maty.

Ako deti sme milovali mandarínky z konzervy. Bola to lahôdka, ktorú sme si mohli dovoliť niekedy len raz za rok. Výnimočne 🙂 A tento rez mi pripomína tie šľahačkové poháre, ktoré sme si s mandarínkami robili.

Okrem zaváraného exotického ovocia mi moje detstvo pripomínajú aj nedeľné návštevy cukrárne na rohu Vazovovej a Radlinského. Stavili sme sa tam cestou z bábkového divadla na Dunajskej. Mali tam najlepšie gaštanové pyré v celej galaxii 🙂 Alebo punčáky, či dobošky. Môj starijocko si tam vždy naložil špic. Proste cukráreň ako sa patrí, a tetušky s bielou čipkovou čelenkou za pultom. Usmievavé, a vždy v dobrej náladičke. To bolo asi tým množstvom cukru, ktorým boli obklopené 🙂

Tento rez je teda tak troška retro. Proste klasická piškóta poliata mandarínkovou šťavou, na to šľahačkovo-tvarohová plnka, a navrchu famózne mandarinky. S čokoládou pochpiteľne. Musím neskromne priznať, že rez zožal extrémny úspech, a zjedol sa len taký fukot. Je vhodný aj pre retro zákuskárov začiatočníkov, keďže sa na ňom naozaj nedá čo pokaziť 🙂

Mandarínkový retro rez

Serves: 20
Cooking Time: 1 hod

Ingredients

  • Piškótový korpus:
  • 4 vajcia
  • 4 PL práškového cukru
  • 4 PL polohrubej múky
  • 4 PL oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • Plnka:
  • 2 plnotučné jemné tvarohy (500g)
  • 2 šľahačkové smotany
  • 2 vanilínové cukre
  • 2 konzervy zaváraných mandaríniek
  • hoblinky horkej čokolády

Instructions

1

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.

2

Mandarínky zlejeme cez sitko, odtečený sirup odložíme.

3

V miske vyšlaháme vajcia s cukrom a olejom do biela.

4

Prisypeme prášok do pečiva a múku, a jemne metličkou premiešavame dokiaľ nemáme jemné cestíčko.

5

Cesto vylejeme na plech a pečieme cca 15 minút.

6

Po vybratí necháme cesto úplne vychladnúť a pokvapkáme ho mandarínkovou šťavou.

7

Počas toho ako cesto chladne si pripravíme plnku.

8

Vymiešame šľahačku a vanilkové cukre do tuhej peny, pridávame jemný tvaroh a premiešavame metličkou tak, aby vznikla hustá nadýchaná pena.

9

Na pokvapkané a vychladnuté cesto natrieme krém, poukladáme mandarínky a posypeme hoblinkami horkej čokolády.

10

Dobrú chuť s yedlom!

Notes

Ak máte doma želatínu, a ste v jej príprave obratní, môžete zvyšnú šťavu využiť na prípravu želatínovej polevy.

Ďalej sa Vám môže páčiť...

Top