Paella je španielske národné jedlo. Je pripravovaná v obrovitánskej panvici, a obsahuje zväčša dary mora, a rôzne morské potvorky. Pre našinca vcelku exotika pokiaľ nie je príliš na „rybacinu“. Táto verzia je však viac slovenská a chutí rovnako skvele.
Istý populárny portál pre mamičky má pre svojich zamestnancov ako benefit vlastného kuchára. Nikam sa nechodí do táckarne na obedy, ale pekne všetci zbehnú o pol jednej do jedálne a šmakujú si tam splendidné jedlá od výmyslu sveta. Kuchár Ľuboš je pre mňa vzorom dokonalosti v kuchyni. Keď som jedla jeho paellu, ako nie veľký priaznivec „rybaciny“ som bola naozaj veľmi milo prekvapená, čo všetko sa dá s týmto jedlom vymyslieť. Pokiaľ sa naozaj zdráhate rýb, stačí, ak ich v tomto recepte jednoducho vynecháte. Tá paella bude chutiť aj tak vynikajúco.

Netradičná paella na slovenský spôsob
Ingredients
- 500 g čerstvého lososa
- 500 g ryže guľatozrnnej
- 2 klobásky chorizo (alebo obyčajnej čabajky)
- bravčová masť alebo kokosový olej
- orech masla
- cibuľa
- cesnak
- červená paprika
- mleté čierne korenie
- kari
- kurkuma
- 500 ml vývaru
- zelené olivy
- cuketa
- paradajky
- žltá a červená paprika
- reďkovka
- brokolica
- citrón
- rukola
Instructions
Predhrejme si rúru na 180 stupňov.
Lososa umyjeme, pokrájame na väčšie kusy, posolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a jemne opečieme na panvici na masle.
Po minútke-dvoch, keď je losos zatiahnutý, vnútri šťavnatý, vyberieme ho z panvice a výpek si ponecháme.
Vo veľkom hrnci si na masti alebo oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak, pridáme klobásu, korenie a prudko opečieme.
Do tejto zmesi pridáme umytú usušenú ryžu a 1-2 minúty opekáme.
Ryžovú zmes zalejeme vývarom a necháme 2 minúty prevrieť. Vložíme do vyhriatej rúry na cca 10-15 minút.
Nakrájame si zvyšnú umytú zeleninu na kocky (paprika, paradajky, cuketa, brokolica), jemne ich prudko opečieme vo výpeku z lososa.
Keď je ryža hotová, pridáme do nej opraženú zeleninu, lososa, nakrájame olivy a pridáme rukolu. Jemne premiešame, aby sa losos úplne nerozpadol.
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Ak nemáte intergalakticky veľkú panvicu, doporučujem všetko zmiešať na záver a jednotlivé časti variť samostatne.