Keď máte radi ananás, toto je najlepší recept na svete! Či použijete čerstvý alebo sterilizovaný, tento koláč je vždy veľmi osviežujúci a ľahký. A zje sa takmer okamžite.
Tento koláč si vždy pečieme ako namotávku pred Vianocami. Jednak nám vždy Mikuláš prinesie do čižmičiek veľký ananás, takže ho “treba zjesť” a jednak už aj tak potrebujeme maškrtiť. Aby mi všetci doma nevyjedali špajzu a vianočné pečivo, týmto všetkým nachvíľu “zapchám ústa” 🙂 Ak ste ušanovali ešte v mrazáku ríbezle, budú sa tiež hodiť.
Ananásový koláč s kokosovou mrveničkou
Serves: 8
Cooking Time: 1 hod
Ingredients
Na korpus:
1 konzerva ananásu (490 g čistej hmotnosti), alebo čerstvý na kocky nakrájaný ananás
150 g ríbezlí (alebo iného kyslého ovocia)
150 ml ananásovej šťavy (ak používame čerstvý ananás, nahradíme šťavu ananásovým džúsom alebo mliekom)
350 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
175 g kryštáľového cukru
1 vanilkový cukor
5 vajec
štipka soli
200 g vychladeného roztopeného masla
Na mrveničku:
125 g masla
150 g polohrubej múky
80 g práškového cukru
120 g kokosovej múčky
Instructions
1
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
2
Pekáč alebo formu vymažeme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
3
Žĺtka oddelíme od bielkov, ktoré vyšľaháme na sneh so štipkou soli.
4
Ku žĺtkam pridáme cukor, vanilkový cukor a vyšlaháme, kým nie je zmes biela.
5
Vo väčšej miske jemne metličkou premiešame žĺtkovú zmes, sneh z bielkov, pridáme ananásovú šťavu alebo mlieko, maslo, múku a prášok do pečiva.
6
Celú zmes vylejeme do formy a posypeme kúskami ananásu a ríbezlí.
7
Na mrveničku si zmiešame všetky ingrediencie a posypeme ňou celý koláč.
8
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 40 minút.
9
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Ak chcete, môžete skúsiť do cesta nahádzať aj kúsky orechov, alebo horkej čokolády.