top of page

Ananásový koláč s kokosovou mrveničkou

Keď máte radi ananás, toto je najlepší recept na svete! Či použijete čerstvý alebo sterilizovaný, tento koláč je vždy veľmi osviežujúci a ľahký. A zje sa takmer okamžite.


Tento koláč si vždy pečieme ako namotávku pred Vianocami. Jednak nám vždy Mikuláš prinesie do čižmičiek veľký ananás, takže ho “treba zjesť” a jednak už aj tak potrebujeme maškrtiť. Aby mi všetci doma nevyjedali špajzu a vianočné pečivo, týmto všetkým nachvíľu “zapchám ústa” 🙂 Ak ste ušanovali ešte v mrazáku ríbezle, budú sa tiež hodiť.

Ananásový koláč s kokosovou mrveničkou

Serves: 8

Cooking Time: 1 hod

Ingredients

  1. Na korpus:

  2. 1 konzerva ananásu (490 g čistej hmotnosti), alebo čerstvý na kocky nakrájaný ananás

  3. 150 g ríbezlí (alebo iného kyslého ovocia)

  4. 150 ml ananásovej šťavy (ak používame čerstvý ananás, nahradíme šťavu ananásovým džúsom alebo mliekom)

  5. 350 g polohrubej múky

  6. 1 prášok do pečiva

  7. 175 g kryštáľového cukru

  8. 1 vanilkový cukor

  9. 5 vajec

  10. štipka soli

  11. 200 g vychladeného roztopeného masla

  12. Na mrveničku:

  13. 125 g masla

  14. 150 g polohrubej múky

  15. 80 g práškového cukru

  16. 120 g kokosovej múčky

Instructions

1

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.

2

Pekáč alebo formu vymažeme maslom a vysypeme polohrubou múkou.

3

Žĺtka oddelíme od bielkov, ktoré vyšľaháme na sneh so štipkou soli.

4

Ku žĺtkam pridáme cukor, vanilkový cukor a vyšlaháme, kým nie je zmes biela.

5

Vo väčšej miske jemne metličkou premiešame žĺtkovú zmes, sneh z bielkov, pridáme ananásovú šťavu alebo mlieko, maslo, múku a prášok do pečiva.

6

Celú zmes vylejeme do formy a posypeme kúskami ananásu a ríbezlí.

7

Na mrveničku si zmiešame všetky ingrediencie a posypeme ňou celý koláč.

8

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 40 minút.

9

Dobrú chuť s yedlom!

Notes

Ak chcete, môžete skúsiť do cesta nahádzať aj kúsky orechov, alebo horkej čokolády.

bottom of page