top of page

Hamembert

Príprava 20 porcií vám zaberie 10 hodín (vrátane kvasenia).

Suroviny:

Na cesto: 500 g hladkej  múky 260 g mlieka 1 PL bravčovej masti 1 ČL soli 1 PL aktívneho kvásku

Ďalej potrebujeme: 1 syr camembert (250 g v balení) 40 ks plátkov okrúhlej šunky priemer 6 cm 5 strúčikov cesnaku 2-3 malé vetvičky rozmarínu 10 kúskov parmezánu veľkosti cesnakového strúčiku soľ olivový olej vajíčko

Postup:

Deň vopred si večer pripravíme rozkvas na chlebové cesto: zmiešame 166 g hladkej múky, 166 g mlieka a 1 PL aktívneho kvásku a necháme fóliou zakryté rozkvasiť pri izbovej teplote. Na druhý deň ráno zamiesime cesto: rozkvas + 334 g hladkej múky + 91 g mlieka + 1 PL bravčovej masti a soľ. Cesto miesime kým nie sú všetky prísady dobre premiešané a cesto sa neodliepa od stien. Necháme opäť fóliou zakryté kvasiť cca 2-3 hodiny, pokým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Vykvasené cesto vyberieme na mierne pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na cca 5 mm hrúbku a vykrojíme z neho 40 krúžkov (také veľké, akú máme šunku). Formu, v ktorej budeme piecť si jemne vymastíme olivovým olejom. Do stredu umiestnime camembert, ktorý poprepichujeme a do dierok povtláčame rozmarín, cesnak a parmezán a pokvapkáme olivovým olejom. Chlebovo-šunkové krúžky preložíme na polovicu a potom ešte raz na polovicu a vytvárame “kvetovú obrubu” od kraja panvice až ku stredu kde je camembert. Celé necháme ešte tak 1 hodinu až 1,5 hodiny podkysnúť. Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov. Chlebovú časť potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme prvých 10 minút pri tejto teplote. Potom znížime na 180 stupňov a pečieme ešte 30 minút. Servírujeme mierne vychladené, aby sme si horúcim chlebom a syrom nepopálili jazyk (vlastná bolestivá skúsenosť) Dobrú chuť s yedlom!

Rada na záver: Ak nemáte kvások, stačí vám obyčajné chlebové, alebo osúchové cesto.

bottom of page