Halušky sú naše tradičné jedlo. Tieto sú však tak trochu iné. Snáď ma haluškofili neukameňujú, ale ja ich mám takto radšej ako tie klasické 🙂
Môj švagrík Kubko (skrývajúci sa za pseudonymom Kazisvet Úplný :)) je jeden z tých mužov, ktorí sa vedia v kuchyni zdatne obracať. Nielenže dobre varí, ale má aj originálne kuchárske nápady v štýle “čo chladnička dala”. Tento recept mi poradil nedávno, keď som už od zúfalstva nevedela, čo variť.
Ako dojčiaca matka nemám veľmi na výber čo sa týka surovín, ktoré môžem jesť. A klasické halušky si až tak nešmakujem. A keďže som mala veľa čerstvého špenátu, voilà, na svete sú krásne farebné, inovované špenátové halušky. Môžete si na ne spraviť akúkoľvek omáčku, či carbonara, ale len tak zmiešať ricottu, kyslú smotanu s troškou nastrúhaného parmezánu. Môžete ich použiť aj ako prílohu.
Kazisvetove špenátové halušky s ricotou a slaninkou
Serves: 4
Cooking Time: 25 min
Ingredients
500 g špenátových listov (čerstvých, alebo mrazených)
2-3 PL hladkej múky (pre bezlepkovú verziu použijeme pohánkovú múku)
soľ
1 strúčik cesnaku
2 vajíčka
ricota alebo bryndza
kyslá smotana
slaninka
strúhaný parmezán
Instructions
1
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu.
2
Špenát rozmrazíme, alebo čerstvý špenát umyjeme a vložíme do foodprocesora/mixéra a rozmixujeme.
3
Pridáme vajíčka, múku, cesnak a posolíme. Znova všetko premixujeme.
4
Zmes by mala byť omáčkovo hustá a mala by sa jemne liať.
5
Halušky rozotrieme do vriacej vody cez haluškové sito, ak nie je sito, hádžeme ich po kúskoch z dosky na krájanie.
6
Halušky sú uvarené po cca 5-7 minútach, je potrebné vždy jednu vybrať a okoštovať.
7
Uvarené halušky zlejeme cez sitko a premyjeme rýchlo studenou vodou.
8
Podávame zmesou z ricoty a kyslej smotany ozdobené opraženou slaninkou a nastrúhaným parmezánom.
9
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
Tieto halušky sú výborné aj ako príloha k mäsku, alebo na studeno do šalátov.