top of page

MioMat hrnčekvar – denník lenivej gazdinky

Keď som dostala MioMat, sama seba som sa pýtala, či to nie je len ďalšia hračka, ktorá ma o chvíľu omrzí. Ale mýlila som sa. Je to skutočne pomocník, ktorý mi šetrí čas a energiu. Aha, čo všetko sa dá vďaka MioMatu uvariť 🙂


Začiatky – prečo som sa rozhodla pre MioMat?

Najprv som si MioMat len obkukávala na webe a dlho uvažovala, či ho kúpiť. Vtedy samostatne stál 129 EUR, čo je podľa mňa dosť veľká investícia. Avšak v čase, keď som ho chcela kúpiť o ňom začal uvažovať aj náš veľmi dobrý kamarát, takže sme využili akciu 1+1, a mali sme ho lacnejšie. Navyše sme dostali aj knižku receptov, ktorá sa ako základ veľmi hodí, kým vychytáte tie svoje najobľúbenejšie kombinácie receptov. Pre mňa bol impluzom na nákup fakt, že sa nám narodilo tretie dieťatko, a bolo mi jasné, že moje zlaté časy vegeťáckeho  a kulinárskeho vyvárania v kuchyni skončili a budem sa musieť “obracať”.

Prvé jedlo – ovsená kaša

Ovsena kasa s nastruhanymi jablkami, skoricou a cucoriedkami na tanieri s lyzicou.

Ovsená kaša s jablkami, škoricou a čučoriedkami


Ako prvú som vyskúšala ovsenú kašu. Rozhodla som sa pre ňu najmä preto, lebo som sa snažila dodržiavať po dobraní antibiotík protikvasinkovú diétu. Zo základného receptu vám vyjde naozaj veľké množstvo kaše, a preto som sa ju snažila zužitkovať na viacero spôsobov. Takže som si pripravila párkrát klasickú raňajkovú ovsenú kašu s banánom, alebo jablkami, škoricou a dozdobenú čučoriedkami.

Ovsena kasa s pecenou hokkaido a tekvicovymi semiackami dozdobene petrzlenovou vnatou

Ovsená kaša s pečenou hokkaido a tekvicoými semiačkami


Okrem toho som objavila, že je z nej vcelku chutný “na slano” obed, keď do nej pridáte opečené kúsky tekvice, semiačok a dozdobíte petržlenovou vňaťou. Fakt mňamka 🙂

Lievance s ovsenej kase so 100% brusnicovym dzemom.

Lievance s ovsenej kaše s brusnicovým džemom.


Nuž o zo zvyšku som spravila lievance (fotka je meh :(, lebo som bola hladná, takže som cvakla a šup s tým do gágora :D). Stačilo k hotovej ovsenej kaši pridať psylium, vajíčko, štipku soli a brezový cukor. Mala som ešte ušanovaný 100% brusnicový džem, takže tie lievance boli turbo zdravé (pražené na kokosovom oleji), ale hlavne chutné. Nabudúce vyskúšam určite lievance naslano napríklad s cukinou, alebo mrkvou.

Druhý pokus – tekvicová polievka so zázvorom

Tekvicova polievka hokkaido v tanieri s opraženými tekvicovými semiačkami

Tekvicová polievka hokkaido


Nuž a pokračovala som v skúšaní a experimentovaní, tentoraz tekvicovou polievkou. Cibuľu bežne do hokkaido nedávam, takže som recept z knižky receptov Miomatu troška modifikovala a pridala tam kopu zázvoru. MioMat si aj so zázvorom poradil hravo. Tip pre vás: ak máte polievku radi hustejšiu, dajte tam o jeden diel zeleniny viac na úkor vody. Polievka vyšla na výbornú a jediným mráčikom na mojom kuchárskom nebi bolo umývanie zaschnutého MioMatu (lebo som sa vrhla hladná na tú skvelú polievku :D)

A do tretice všetko dobré: ryžová kaša

Mladší syn prišiel domov zo školy s bolením bruška a hnačkou. A keďže stále chodil a lašoval sladké, urobila som mu diétnu alternatívu: ryžovú kašu s banánmi a postrúhanou horkou čokoládou. Bohužial nestihla som ju ani cvaknúť, lebo ju zblajzol, len sa tak po nej zaprášilo 🙂

RAW bonusík: smoothie nanuky

Tri kusy mrazneych smoothie nanukov z bananov, spenatu a ribezli.

Mrazené smoothie nanuky z banánov, špenátu a ríbezlí.


Mali sme doma už také prezretejšie banány, a keďže detváky milujú smoothie, hneď sme vyskúšali aj program RAW. Musím povedať, je to s Miomatom very easy. Oproti nášmu mixéru, ktorý má sekáčik naspodu nádoby je to lepšie, rýchlejšie a je z toho menej bordelu. Smoothie chutilo, a zo zvyšku sme si spravili nanuky. Niekedy do ovocnej zmesi pridám na nanuky aj acidko, ale tentoraz ostali čisto ovocné.

Na záver

Výhody MioMatu sú jasné:

  1. je rýchly, praktický a bez námahy v ňom uvaríte takmer čokoľvek

  2. knižka receptov vám na začiatku pomôže orientovať sa v pomeroch, ktoré potrebujete vedieť na prípravu konkrétneho jedla

  3. keď je jedlo hotové, MioMat zapípa, a vy si môžete jedlo naservírovať aj o polhodinu, nemusíte hned letieť zariadenie vypínať. Ak v ňom dačo varíte, ostane jedlo po dosť dlhú dobu teplé.

Nevýhody MioMatu, ktoré mne trošku prekážajú:

  1. keďže má MioMat určený konkrétny stabilný objem, musíte ho dodržať (tekutina sa vždy dolieva po rysku). Tak sa potom stane, že máte napr. veľa kaše s ktorou neviete čo robit, ale málo polievky, ktorá sa rýchlo celá zje.

  2. MioMat nemá časovač, čiže si ho nemôžete nastaviť večer tak, aby sa napríklad nadránom spustil a aby ste mali ráno urobenú kašu, ak po nej zatúžite hneď po zobudení. Treba ju ráno pripraviť a o 25 minút je hotová.

  3. zariadenie sa tažšie čistí keď robíte kaše a neumyjete ho hneď. Kaša trošku zaschne, a je treba viac času a námahy na umývanie. Moje poučenie: nevariť hladná jak šľak 🙂

  4. cena môže byť pre veľa ľudí vysoká, a teda zariadenie nedostupné. Preto doporučujem využívať akcie ako sme napr. mali my 1+1.

Ja som ako užívateľ – začiatočník ale veľmi spokojná, a myslím, že sa u nás MioMat udomácni najmä keď začneme našej malej prdine v polroku robiť prvé príkrmy. Bude to paráda, a čo sa nespotrebuje, to zamrazím 🙂  Chystám sa najbližšie vyskúšať aj rastlinné mlieka a cestá napr. na wafle.

Snáď vám moja recenzia pomohla a pokiaľ sa pre tento “hrnčekvar” rozhodnete, nebudete banovať 🙂

Zdroj obrázku: www.miomat.sk

bottom of page