top of page

O kváskovaní

Zožierala ma túžba naučiť sa niečo nové, hmatateľné a ozajstné. Tak som si povedala, že budem pre mojich najbližších piecť už len domáci chlieb. A tak som sa dala na “kváskovanie”.

Na začiatku bola kniha, ktorá sa volá KVÁSKOVANIE. Beletriu zvyknem čítať tak, že si prečítam úvod, potom záver (som stráááášne zvedavá osoba!), a potom celú knihu. Kváskovanie som však zodpovedne študovala od začiatku stranu po strane. A tak som založila svoj prvý ražný kvások, presne podľa návodu som ho aj pomenovala, a dnes nám Irenka dáva takmer denne všakovaké domáce dobroty 🙂

Nie je nič lepšie ako pocit, keď niečo vyrobíte vlastnými rukami. Keď som dopiekla prvý chlieb, ktorý sa v žargóne kváskovačov nazýva disk, bola som sklamaná. Po čase som však začala čítať, a hlavne intenzívne diskutovať na FB stránke Kváskové pečenie a vychytala množstvo chýb. Sprvu som mala pocit, že je to brutálna alchýmia, ale teraz je to pre mna relax a zábava. A tak trochu aj závislosť 🙂 Komunita kváskovačov je navyše plná skvelých, milých a ochtných ľudí, ktorí vždy pomôžu a poradia. A tešia sa z vašich pokrokov, povzbudzujú. Pre mňa naozaj jedna zo skupín, kde vládne pohoda, radosť a nie sú tú žiadne hejty 😀

Postupne budem prikladať recepty, ktoré kváskovači uverejnili a ja som ich vyskúšala. Budú tu len tak pre všetkých. Ostatné recepty, ako aj postup ako začať je v knihe Kváskovanie. Ak ste sa rozhodli piecť vlastný chlebík, rožky, buchty, koláče, knedle, no proste kadečo, je to naozaj dobrá investícia 🙂 A pre tých, ktorí ju zatiaľ len zvažujú kúpiť doporučujem pár stránok alebo IG kanálov, ktoré sa oplatí sledovať:

Doskváskovania priatelia 🙂

bottom of page