Kto nikdy nejedol špageti, nech to rýchlo napraví. Špageti sú synonymom Talianska. Tak ako aj iná pasta&pizza. A tieto špageti sú najzákladnejšie, a najrozšírenejšie aké poznám. A ak ich dáte na “al dente” (teda na zub) budú tak akurát.
Prvé špageti aglio olio urobili na mňa výrazne dobrý dojem. Po celom dni motorkovania sme s mojim mužom zakotvili na hraniciach Talianska a Rakúska na malej pumpičke, ktorá vyzerala že drží pokope už len silou vôle. Nebola to žiadna romantická budova z filmov so Sophiou Loren, ktorá pôsobila milo ošarpane. Ona bola naozaj stará, polorozpadnutá, a nevedeli sme, či je vôbec niekto vnútri. A tu sa ukázalo staré známe príslovie: “nesúď vnútro podľa obalu”. Vošla som dnu, a tu raj talianskej gastronómie! Milá pani s “bndžórno!” na perách ma uvítala a ja som za 20 minút nenápadne vyberala mužovi veci z bočných kufríkov, aby som mala kam nabaliť to prosečko, šunku, syry a všetko čo ma zaujalo. Veď to tu predsa nenecháme!
A keď už som sa tak rozšupla, rovno sme ostali na neskorý obed. A keďže som okrem toho “bndžórno” a “spaghetti” nerozumela z jedálneho lístka ani mäkké f (Fšak kde by sa to v Taliansku nabralo?) napadlo ma, že tie špageti opáčim. Doniesli mi domáce, dovrchovata parmezánom obsypané špageti aglio olio. No gastrozážitok. Doteraz som nedokázala trafiť v domácich podmienkach ten zapamätaný pomer a kvalitu, ale stále to skúšam a dúfam. Skúste aj vy, a možno keď si k tomu pustíte Krstného otca, ale Al Bana, tak vám to privodí tú pravú italiáno bélo atmošku 🙂
Špageti aglio olio
Serves: 6
Cooking Time: 15 min
Ingredients
1 balíček špagiet (ak sa hecnete, kúpte domáce, alebo čerstvé v špecializovanej predajni)
hlavička cesnaku
2-3 malé čili papričky (podľa toho, koľko pálivého unesiete)
hrsť nasekanej petržlenovej vňate
olivový olej
strúhaný parmezán
Instructions
1
Špageti si podľa návodu dáme variť do vriacej osolenej vody s pár kvapkami olivového oleja.
2
Na širokej panvici si medzitým rozohrejeme olivový olej, na ktorom opražíme do sklovita nadrobno nakrájaný cesnak a čili papričky.
3
Keď sú špageti uvarené, vmiešame ich na panvici do cesnaku a čili papričiek a posypeme petržlenovou vňaťou.
4
Podávame so strúhaným parmezánom.
5
Dobrú chuť s yedlom!
Notes
"Al dente" výraz znamená, že sú cestoviny uvarené tak akurát "na zub". Čiže ak cestovinu prekusnete, a nie je ani rozvarená, ani tvrdá, je tak akurát "al dente".